Од подлоге до нити

Од подлоге до нити

Нецање

новембар 26, 2022
Нeцање представља израду декоративне мреже која својом етимологијом недвосмислено наводи да је порекло ове технике у изради рибарске мреже. Нецање се сматра изузетно декоративном и захтевном техником ручног рада коју срећемо превасходно у Европи, и сматра се да је територија Француске њена постојбина. 
Због изузетне лепоте и декоративности, израда ове чипке се од 14.века шири на читаву територију Европе. Нецана или филе чипка се креира на завршеној мрежи везивањем чворића на сваком углу пратећи ликовни предложак. Мрежа се израђује под различитог материјала, најчешће од памучног упреденог конца и фиксира се на рам ради попуњавања коцкица одабраним бодом користећи посебну тупу иглу за нец. 
Нецана чипка је посебна и због тога што се у изради истовремено користе техника чипке, веза и техника ткања у попуњавању и затварању мреже. Ова техника се углавном примењује у изради текстилних декоративних предмета за ентеријер, а због своје лепоте и префињености чипке се све више користи као модни детаљ и опрема за венчања (ешарпе, вео за младу, украсна чипка за венчанице и сл).
 
 
Бујановац је познат по вредним рукама бројних жена које се и данас баве ручном израдом венчаница. 
Рад израђен техником нецања је на први поглед сличан кукичању односно хеклању, али се нецањем добија пуно јаснија слика јер је контраст између пуних и празних коцкица јачи. 
Нецање је техника ручног рада концем и посебном иглом, често ручне израде.
Техника је погодна за израду завеса, чипки и сл јер је рад рађен нецањем лаган и прозрачан. Мрежа која се израђује прва и ради везањем чворића око основе одређује величину коцкица. Након тога се мрежа поставља на оквир, а коцкице се попуњавају разним техникама у складу са шемом. Попуњавање коцика назива се поплетање. Нецање се као техника ручног рада све ређе среће. Традиција се губи, а место рукотворина заузимају дорађени кинески и индијски производи. 
 
Нецана чипка као државни дар
 
Захваљујући заједничком пројекту Националне службе за запошљавање и Етномреже, четрдесет жена из неразвијених општина Србије ангажовано је 2009. године да прави ексклузивне производе, домаће рукотворине, за протокол владе. Тако су, од тада гости наше земље често одлазили са неким од поклона у који је уткана традиција наших простора. 
 
Старе технике нецане чипке и златовеза, готово су нестале. Сва истраживања показују да је производња рукотворина перспективна, али недовољно развијена привредна активност. Да није тако, пружала би могућност за економско оснаживање и самозапошљавање жена. У сеоском домаћинству би требало да буде већа зарада од рукотворина, које се понуде гостима него од ноћења. Имао добрих примера, где жене раде за општину и цркву, али је неопходна сарадња са локалном самоуправом и то треба поставити као стратешки циљ на нивоу целе Србије. 
 
Уз титраву светлост петролејке 
 
Нецање је данас прилично заборављена техника. Некада су девојке, спремајући себи мираз, нецале уз титраву светлост петролејке. На рашљић, иглу расечену на два краја, намотава се памучни конац. Прво се нецује подлога. Kада се добије жељена величина и облик подлоге, налик рибарској мрежи, пажљиво се опхекла, а онда се иглом и концем по њој везе. Што су очице на подлози мање, а вез гушћи, и рад је био вреднији и скупљи.
Од изатканог платна, кројиле су се кошуље које су се на грудима и рукавима украшавале богатим везом. Радили су се и девојачки пешкири који су стављани  на сваки угао собе, изнад врата, а највећи и најлепшпи око славске иконе. На њима су се разнобојним концем извезивали најлепши цветни мотиви, а около опшивала беле богате чипке. Понекад су стављани изнад умиваоника, са извезеним порукама: Добро јутро! Добро дошли, драги гости! Рука руку мије, образ обадвије! ...
Пешкир је одувек био део девојачке опреме. Њиме се китила кола за свадбу, чутура (каначе) којом се позива на свадбу. Пешкиром се на венчању сједињују руке младенаца, стављао се на слеме новосаграђене куће, у њега се умотавао славски колач. Носио се кад се први пут иде новорођеном детету на повојницу, њиме се даривао кум на крштењу...
 
Правиле су девојке и жене и креветске чаршаве, јастуке, богато везене завесе, столњаке, траке за полице. Изнад шпорета у кухињи стављали су „куварице“, на којима су различите поруке:
„Kуварице, мање збори,
да ти ручак не загори!“
„Подне јоште није,
али ручак готов ми је!“
„Зора руди, мајка ћерку буди.
Устај срце, грануло је Сунце.“
 
Чипка
 
Чипка је краљица гламура, па не чуди што је незамењиви материјал на свадбеним хаљинама. Звук свадбених звона, осмеси на лицима гостију и бурме које су након изговореног „Да“ засијале на рукама младог пара – најбољи су опис почетка једне љубавне бајке. Ипак, главна звезда у овој причи јесте венчаница. Без ње је немогуће замислити венчање из снова, па јој оправдано будуће невесте посвећују највећу пажњу.
И док неке невесте сањању о раскошном принцеза моделу, друге, пак, желе да покажу заводљиву фигуру у сирена кроју, док треће радије бирају винтаге стил. Ипак, у једном се све слажу – чипка је обавезни детаљ на хаљини за венчање.
Романтична и женствена, чипка је од давнина привлачила пажњу.
 
 
Тачно порекло чипке није познато. Оно што историчари са сигурношћу тврде јесте да је Италија прославила скупоцену тканину. Наиме, у 15. веку пажњу је привукла нова техника ткања која је постала позната као “punto in aria”, што значи “убоди у ваздуху”. Управо је овај назив указивао на захтевни начин израде због ког је чипка у почетку била намењена само богатим људима.Својом лепотом врло брзо је освојила читаву Европу. Међутим, тек захваљујући краљици Викторији, која је на свом венчању понела чипкану хаљину беле боје, нежни материјал је завладао бридал светом. Нови помак настао је у 19. веку када је контруисана машина за масовну производњу чипке, па су ручно вежене венчанице замењене индустријском чипком.
 
Последњи пут измењено понедељак, 28 новембар 2022 10:38

Пустовање или филцовање је скоро заборављена традиционална вештина која се преноси генерацијама. Том техником се могу израдити разни одевни и украсни предмети . На нашим просторима најпре су  нађени су на територији Војводине  и то  фусекле (чарапе за војничке чизме).

Од старинског сељачког ткања, филц је постао један од веома тражених помодних материјала. Прадомовина филца је  средња Азија, где Монголи и данас праве своје јурте филцањем камиље длаке. У Европу су ову технику донели Авари и Хуни током својих продора на запад. За филцање се најчешће користи вуна мерино оваца, која се због фине структуре најбоље сједињује.

У Србији се гаје две врсте оваца – праменка и цигаја. Ако правимо шешире или јакне – вуна не сме да гребе и за то се  користи цигаја која је нежнија. И Мађари исто имају цигају, али имају сачувано знање обраде саме вуне, па је она много финија и чистија.  За израду обуће или ташне  у нашим условима боље је користити  вуну праменке. Интересантно је  да се у Србији прво појавило ткање, па тек онда пустовање. Вунене чакшире су се ткале на разбоју и онда су схватили да када их квасе и трљају оне постају гушће и непромочиве. Ветар туда не може да пробија, вода им не може ништа, јер једноставно склизне са пустоване вуне. У Србији се користе различити називи – пустовање,ваљање, филцање, миловање вунe. У текстилу је ваљана тканина позната као најчвршћа тканина.  Она може да буде толико чврста да се не може маказама сећи . Свако може да научи да пустује вуну, без обзира да ли је школован или није. И  у кућним условима  то се може  радити, јер  није потребна никаква машина.  Kада израђујете предмете од вуне то је бешавно израђивање предмета. Kад радите ташну, јакну, шешир ту нема  шавова .За рад су потребни  фротир који ће упијати вишак течности, вуна, вода и сапун  и то  домаћи сапун, јер он најмање оштећује руке и није ни толико скуп. Потребан је и ваздушасти најлон, онај што пуцка под прстима . Обрађена  неoфарбана вуна данас се може набавити за  око 1400 динара за килограм, а обојена од 1600 до 1800 динара. За један капут је потребно 2кг вуне, за шешир од 300 до 400 грама , тако да је врло исплатив материјал . Управо су шешири оно што купци највише траже од пустоване вуне.  За израду  шешира  вештијим занатлијама  потребно је неколико сати, а за  капут од 5 до 7 дана.  Зналачки израђен шешир за наше прилике доста је скуп, око  четири хиљаде динара,  а капут око 200 евра . Углавном то странци купују, јер они и те како вреднују ручни рад .

 

Лепота пустовања је у томе што  без иједног алата можемо стварати уникатне предмете. У свету такви предмети веома цене јер су уникати и израђени су ручно. Ипак, ако издвајамо земљу у којој је ова техника веома жива и интензивно се користи

то је Руска Федерација. Познате су ваљенке – руске чизме које су управо у тој техници рађене. И дан данас Руси негују  њихове ваљенке, на мало другачији начин их раде, али и даље су присутне и нарочито су туристи заинтересовани за њих, јер су оне прелепе и имају своју сврху да заштите. Ваљенке су топле чизме од ваљане овчије вуне, које су се користиле за ходање по сувом снегу, а карактеристичне су за Руску федерацију а пре свега за народе који живе у изузетно хладним пределима, попут Сибира. Не само да су део народне ношње, већ су у свакодневној употреби ,најчешће са тврдим ђоном, како би могле да се користе и на влажном тлу. Њихова основа карактеристика је да се израђују у једном комаду, немају шавове и изузетно добро штите од хладноће. За израду једног пара ваљенки је потребан 1кг вуне. Та количина вуне се добија шишањем једне овце, чија се вуна затим темељно очисти.

Обућа од ваљане вуне се први пут помиње приликом археолошких ископавања у граду Помпеји, где су пронађени њени комадићи. На Алтају су археолози у хумкама пронашли вунену обућу из 4.века пре нове ере. Вунене чизме се помињу и у најстаријем руском епу „Слово о Игоревом походу“, насталом у 12.веку. Научници претпостављају да су, у сва 3 случаја, у питању претече савремених ваљенки. Ваљенке су носили и руски владари и њихови дворјани.

Петар Први  је после третмана у парном купатилу увек тражио „шчи и ваљенке“. Kатарина Велика је у ваљенкама тражила спас за своје болне ноге. Царица Ана Ивановна је дозвољавала дворским дамама да носе ове чизме, чак и уз свечане хаљине, јер камини нису могли загрејати простране плесне сале. Ваљенке су биле и од велике помоћи руским војницима у отаџбинским ратовима, као и истраживачима у експедицијама, за освајање северних територија. Масовна производња ваљенки почиње у 19.веку, чиме постају доступне свима. Истовремено, постају познате и у целој Европи.

 

На Првој међународној изложби у Лондону, одржаној 1851.године, традиционалне руске чизме изазивају велику пажњу публике и почиње њихова потражња ван граница Русије. Могу се носити преко 10 година. Сматра се да ваљенке имају лековита својства.  Пошто се прилагођавају облику стопала, одлично служе људима са различитим деформацијама стопала. Према научним истраживањима, стално ношење ваљенки, посебно на босу ногу, спречава тромбозу и позитивно утиче на мушку потенцију, јер вуна шири крвне судове .Ваљенке  су данас увелико закорачиле у свет моде и нису више повезане са грубим дизајном и тамним бојама.