Здравље

Здравље

На подручју Пчињског округа није утврђено присуство малих богиња и епидемиолошка ситуација је мирна. За сада не постоји већи ризик да се епидемија прошири и на наше подручје, каже епидемиолог др Слађан Станковић и упозорава родитеље да невакцинисана деца што пре приме ММР вакцину како би се спречила евентуална појава малих богиња.

-Оно што је важно у овој ситацији је да наложен пооштрен епидемиолошки рад, самим тим и у нашем округу. То, поред осталог, значи и да ће се хитном и ванредном ревизијом вакциналне картотеке евидентирати невакцинисана и непотпуно вакцинисана деца према узрасту и спровести њихова вакцинација ММР вакцином. На нашем подручју нисмо регистровали скоро 12 година морбиле, од 2005 до 2017.године , каже доктор и додаје да је претходних година ову вакцину примило мање од 90% деце.

Деца су заразна пре избијања оспе, понекад чак и пре појаве озбиљније клиничке слике. Тада су најинфективнији. Не може да се тачно зна ко је преносилац малих богиња. А оне се веома лако преносе. Важно је да деца и са минималним знацима респираторне инфекције не иду у колективе док се не утврди шта им је, као и да се не друже са другом децом. То је једина могућа превенција. Важно је радити на здравственом просвећивању људи, сматра др Станковић.

Прва беба која је рођена у Врању у Новој години је дечак.

У Здравственом центру у Врању, на свет је дошао дечак 1. јануара у 13:53. Беба је рођена са 2570 грама и 48 сентиметара.

Прво је дете мајци, и мама и беба су добро.

Агенција за акредитацију здравствених установа Србије доделила је Дому здравља Бујановац сертификат о акредитацији на период од седам година.

За Дом здравља у Бујановцу 2022.година се завршава успешно.  На период од седам година од 28.новембра 2022. до 28.новембра 2029.године ова здравствена установа је акредитована и награђена за поштовање свих стандарда и норми, истакла је директорка Дом здравља докторка Далиборка Павловић.

Овом приликом, председник Агенције за акредитацију здравствених установа Србије Владо Давковски је честитао руководству и запосленима на добијању сертификата и нагласио да је сертификат доказ да је квалитет рада ове здравствене установе на врло високом нивоу, како по питању безбедности пацијената и запослених, тако и по питању самог квалитета у пружању здравствених услуга.

 Акредитација је поступак оцењивања квалитета рада здравствене установе, на основу примене оптималног нивоа утврђених стандарда рада у одређеној области здравствене заштите. Свечаном уручењу сертификата присуствовачли су народни посланик Ненад Митровић , представници локалне самоуправе и запослени.

Последњи пут измењено среда, 28 децембар 2022 14:10

У Србији, у периоду јануар–новембар дијагностиковане су и пријављене 152 особе инфициране ХИВ-ом, објавио је данас Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.

Тај иниститут је, поводом Светског АИДС дана, 1. децембра, на свом сајту навео и да је то за четвртину више дијагностификованих особа него у истом периоду лане, када их је било 120.

Додали и да је ове године број особа са дијагностикованим вирусом ХИВ -а за 13 одсто мањи у поређењу са истим периодом 2019, када их је било 175.

Указали су да је међу пријављеним дијагностикованим ХИВ позитивним особама у периоду јануар–новембар ове године било 18 пута више мушкараца у односу на жене

И ове, као и ранијих година „сексуални пут преноса је доминантан – 98 одсто случајева регистрованих током 2022. с познатим начином трансмисије – су незаштићени анални сексуални односи међу мушкарцима“, навео је Батут.

Навели су и да је, према званично доступним подацима у Србији крајем 2021. живело 3.045 особа којима је дијагностикована ХИВ инфекција, „а да се процењује да 550 особа није знало да је инфицирано“.

Додали су и да су, од 1985. закључно са 27. новембром 2022, у Србији регистроване 4.524 особе инфициране ХИВ-ом, од којих су 2.152 особе оболеле од АИДС-а.

Навели су и да су 1.192 особе инфициране ХИВ-ом умрле од АИДС-а, а да је још 144 особа инфициране ХИВ-ом умрло од болести или стања која нису повезана са ХИВ инфекцијом.

„Знајући да ХИВ инфекција може дуги низ година протицати без икаквих симптома, једини начин да се открије је да се особа која је имала неки ризик тестира на ХИВ“, навео је Батут.

Последњи пут измењено четвртак, 01 децембар 2022 14:03

Светски дан борбе против дијабетеса , 14.новембар, представља највећу светску кампању посвећену подизању свести о дијабетесу. Овај дан има за циљ да буде водећа платформа за промовисање напора за заговарање за дијабетес, да промовише важност предузимања координисаних и усклађених акција за суочавање са дијабетесом као озбиљном глобалном претњом по здравље, скрене пажњу на кључна питања и држи дијабетес чврсто у центру пажње глобалне јавности и политике.

Особе са дијабетесом захтевају стално лечење, негу и подршку како би управљали својим стањем и избегли компликације. У том циљу, у Дому здравља у Бујановцу ради Саветовалиште за дијабетес при интернистичком одељењу које ради сваког петка од 7 до 14.Поред тога, живимо у изузетно тешким временима, у којима су се особе са дијабетесом суочиле са додатном здравственом претњом - ковидом - 19.

Лого Светског дана дијабетеса је плави круг који симболизује јединство глобалне дијабетес заједнице у борби против пандемије дијабетеса.

 

Последњи пут измењено понедељак, 14 новембар 2022 13:28
Страна 1 од 3