Вучић после дијалога у Бриселу: Тежак састанак, инсистирао сам на ЗСО, договорено је да наставимо да разговарамо

Председник Александар Вучић изјавио је у Бриселу да је састанак био тежак, да је инсистирао на формирању ЗСО и да је договорено да се разговори наставе. Напоменуо је да данас нису говорили о европском предлогу за КиМ, него о имплементацији нечега из прошлости.

Александар Вучић је у обраћању новинарима после нове рунде дијалога са Приштином у Бриселу, изјавио да је састанак био тежак, да ће их бити још у наредном периоду.

До 18. марта би, каже, требало да се виде на територији Северне Македоније, када ће Борељ бити у посети региону, а до тада би требало да се разговара са Мирославом Лајчаком о стварима за имплементацију.

"Надам се да је могуће да постигнемо неке компромисе, али се плашим да можемо да останемо заглављени у нечему што је давно потписано", истакао је Вучић.

"Од свих великих прича, ништа посебно, добро је да смо разговарали, верујем да ћемо моћи да превазиђемо унилатералне потезе, надам се да ћемо моћи да радимо на имплементацији постојећих договора", поручио је председник.

Напоменуо је да данас нису говорили о европском предлогу за КиМ, него о имплементацији нечега из прошлости. "Данас нисмо говорили о предлогу, него о имплементацији нечега из прошлости и на основу тог предлога Европске уније морамо да направимо план за имплементацију тога. То је била главна тема данашњег разговора", објаснио је Вучић.

"Курти је дошао са идејом да се потписује нешто, а о томе није ни разговарано. Ја чекам да видим имплементациони план, који се тиче претходно постигнутих обавеза. Што се тиче мапе пута, на њој мора да се ради. То управо јесте имплементација. На почетку те мапе пута мора да буде оно што неко не жели да испуни - ЗСО", рекао је Вучић новинарима.

Председник је поновио да ће се разговори наставити, али да је формирање Заједнице српских општина приоритет.

"Договорено је да наставимо да разговарамо. Када договорите ЗСО, онда идете даље, ЗСО је на првом месту", поручио је председник.

Извор: РТС

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.