Први дан Великог поста

Данас је Чисти понедељак, први дан Великог поста који најављује највећи хришћански празник, Ускрс. Седмонедељни Часни пост темељ је хришћанског пута, али и прилика за уздизање духа над телом, победу духовне над телесном страном.

У поноћ, почео је Вакршњи пост. Назива се и Часни, јер обухвата време Исусовог страдања и разапињања на Часни крст, или Велики због посебне важности и дужине трајања.

Увек почиње у понедељак - први понедељак поста назива Чисти, цела ова седмица Чиста недеља. 

Постило се одувек, у свакој невољи, у ратној опасности и страдању, увек када је требало измолити Божју милост.

И сам Исус Христос постио је 40 дана и ноћи пре почетка своје проповеди о доласку Царства Небескога. Свако би требало да пости за себе, без лицемерја и жеље за људском славом.

До Васкрса, ове године 16. априла, од понедељка до петка пости се на води, посебно строго средом и петком. Суботом и недељом дозвољено је уље и вино, риба само на Благовести, 7. и Цвети, ове године 9. априла.

Током Великог поста верници приступају покајању, праштању и молитви, а циљ је да достојно дочекају највећи хришћански празник.

Обичај је да се током прве - Чисте недеље, спрема цела кућа. Верује се да је данас добро започети велике послове, јер ће бити успешни.

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.