Култура

Култура

- Аутор Миодраг Томић из Божињевца  промовисаће своју  књигу "Љубав на видику" у петак 16. децембра у ОШ "Вук Стефановић Караџић" у Левосоју. Љубитељи љубавне поезије могу доћи и својим присуством увеличати промоцију у 14 сати.

У Дому културе у Бујановцу одржана је традиционална манифестација „Вредне руке“. Посетиоци су били у прилици да након представљања албанске традиционалне ношње и кухиње, виде и модну ревију  народних ношњи из свих крајева Србије. Поред експоната народних ношњи  који су били постављени у малој сали Дома културе, посетиоци су могли да уживају и у традиционалној кухињи бујановачког краја.

Представа „Међа“ врањског ансамбла Позоришта „Бора Станковић“ одиграна је и у бујановачком Дому културе „Вука Караџића“, након премијере у Врању која је била у октобру. Комад је рађен по тексту Новице Дицића, а у режији глумца Ненада Недељковића, који је овом представом обележио три деценије рада.Радња комедије на дијалекту смештена је у једној кафани, на граници између Србије и Северне Македоније, а прати је много заплета и смешних ситуација.

 

Последњи пут измењено среда, 09 новембар 2022 14:14

Борини позоришни дани свечано су отворени у петак уручењем захвалница заслужним установама и поjединцима за допринос у обнови позоришта, годишњих награда запосленима у глумачком и техничком сектору и представом ,,Аутопутем.’’ Такмичарски програм фестивала почео је у суботу представом ''Ко је убио Џенис Џоплин''.

 Четрдесет и друге Борине позоришне дане свечано је отворила помоћница министарке културе Даниjела Ванушић, коjа jе пренела честитке министарке Маjе Гоjковић.

''На задовољство грађана Врања и околине, а и свих позоришних заљубљеника широм наше земље, ово позориште од пре три године живи своj нови живот. Захваљуjући ангажовању председника Вучића и усаглашеном деловању Владе Републике Србиjе, Министарства културе и Града Врања, позориште ,,Бора Станковић'' у потпуности jе реконструисано, ревитализовано и данас спаде у наjбоље опремљена позоришта у Србиjи'', рекла jе између осталог помоћница министарке културе Даниjела Ванушић, отвараjући 42. Борине позоришне дане.

Управо су за изузетан допринос у обнови позоришта захвалнице припале и председнику Србије, Александру Вучићу и председници Владе Ани Брнабић, које је у њихово име примила Ванушић.

Такође, за изузетан допринос у обнови позоришта захвалнице су добили и градоначелник Врања Слободан Миленковић и заменица градоначелника Зорица Jовић, која је честитала ансамблу Дан установе и пожелела да и у годинама које долазе наставе да спроводе своју основну мисију: да чувају и негују духовност и писменост.

,,Куда плови оваj свет?'' слоган jе 42. Бориних позоришних дана, али и питање коjе у последње време, сасвим сам сигурна, свако од нас поставља сам себи. Веруjем да ће нам фестивалски репертоар дати могућност да барем између редова спознамо одговор на ово питање. Да ће нам показати да позориште ниjе само забава, већ и место на коме ће се публика покренути да размишља, промишља, да има прилику да стекне нова искуства, а на краjу и да се едукуjе’’, истакла jе заменица градоначелника Зорица Jовић.

Другог дана фестивала, 22. октобра, почео је и такмичарски програм, у коме ће се укупно, до краја фестивала, наћи шест остварења реномираних глумачких ансамбала.

Српско народно позориште из Новог Сада је одиграло прву такмичарску представу, а реч је о комаду ''Ко је убио Џенис Џоплин'' у режији Соње Петровић и по тексту Тијане Грумић. Кроз причу о чувеној рок звезди шездесетих година глумци су довели атмосферу до усијања и у експлозивној завршници подигли публику на ноге.

''Ми играмо скоро већ две године, Били смо на много фестивала до сада и свуда је резултат исти, што се тиче саме представе, на крају некако публика одлично реагује и то нам је најдраже,'' каже Бојана Милановић, глумица Српског народног позоришта.

''Ово ће ми сигурно до краја каријере бити једна од најдражих улога, прво зато што се десила на самом почетку, а затим због најлепшег процеса, а касније и живота саме представе,'' додаје Соња Кеслер, глумица.

У недељу је пред Врањанцима била ''Избирачица'' Народног позоришта из Суботице по тексту Косте Трифковића, а у режији Иве Милошевић.

''Ово јесте написано као права грађанска, дидактичка комедија с краја 19. века, али је у нашој представи упакована у извесну форму, јаку стилизацију, да би на тај начин кореспондирала са данашњим временом,'' истиче Игор Грекса, глумац.

''Временски делује удаљено, а суштином је веома блиска, зато што без обзира што је 21. век што би требало да смо сви слободни и освешћени нека доза учаурености и конзервативности и даље постоји, што Избирачицу чини врло актуелном, додаје Миња Пековић, глумица.

Иста глумачка екипа у понедељак, 24. Октобра, се представила комадом ''Кус петлић'' Александра Поповића у режији Милана Нешковића. Борини позоришни дани трају до петка, 28. октобра. Све представе почињу у 20 сати.

Борини позоришни дани ове године биће традиционално одржани од 21. до 28. октобра под слоганом ''Куда плови овај свет?'' У такмичарском делу учествоваће шест гостујућих представа, а седма се игра последњег дана фестивала у част награђених.

Четрдесет и други Борини позоришни дани почеће 21. октобра, када ће бити обележен и Дан позоришта, представом Аутопутем. Селекција фестивала саопштена је још крајем јуна, а сада је утврђен пратећи програм фестивала.

Гости нашег града биће Српско народно позориште, које ће се 22. октобра представити комадом ''Ко је убио Џенис Џоплин'', затим Народно позориште Суботица и представа ''Избирачица'' 23. октобра, док ће се дан касније исти театар представити комадом ''Кус петлић''. 25.октобра наступиће глумци Атељеа 212 представом ''Ролеркостер'', дан касније Народно позориште у Београду изведбом ''Рат и мир'' и последњег дана такмичарског програма позориште ''Деже Костолањи'' из Суботице и представа ''Последње девојчице.''

У част победника 28. октобра Краљевачко позориште играће представу ''Црна овца.''

''И ове године ћемо у Врању имати прилике да видимо представе различитих поетика, естетика, различите по тематским опредељењима, али ћемо успети да препознамо, надам се, ту причу коју је селектор хтео да исприча и да препознамо тих неколико знатних нити које повезују ове представе у селекцији.  И слоганом, и графичким решењем, и већином представа ћемо реферирати на ово време, свет, друштво у коме живимо, и то је једна од најважнијих улога позоришта,'' рекао је приликом представљања селекције Слободан Савић, селектор фестивала.

Жири фестивала ове године ће чинити Биљана Кескеновић, глумица Народног позоришта из Сомбора, Наташа Поплавска, редитељка из Скопља и Боривоје Радаковић, драмски писац из Загреба и они ће одлучивати о најбољој представи, глумцу, глумици и најбољој драматургији, драматизацији или адаптацији. Задржана је и награда публике, која од прошле године носи име Радислава Радивојевића.

Што се тиче пратећег програма биће приређено неколико изложба фотографија, промоција издања Стеријиног позорја, промоција књиге ''Политичка драма и позориште у драмама Драгослава Михаиловића'' ауторке Јелене Перић и представа за децу. Карте ће бити у продаји од понедељка, 10. октобра, 700 динара кошта карта по особи, а комплет 4.200.  

Фестивал су финансијски подржали град Врање, Министарство културе и спонзори.

Страна 1 од 3