ДЗ Бујановац: Почиње имунизација против обољења изазваних хуманим папилома вирусом

У Дому здравља Бујановац почиње имунизација против обољења изазваних хуманим папилома вирусом (ХПВ), вакцином Гардасил 9. Завод за јавно здравље Врање је од укупно 138 вакцина намењених Пчињском округу, Дому здравља Врање доставио 30 доза ове вакцине. На ову тему за Радио Телевизију Бујановац говориле су др Данијела Денчић начелница Предшколског диспанзера, др Марина Илић специјалиста гинекологије и акушерства и координатор за имунизацију др педијатар Афродита Мустафа.

-Дому здравља Бујановац дистрибуирано је 30 вакцина и наш задатак је да упознамо родитеље о каквој вакцини се ради, с обзиром да се ради о малолетној деци. Реч је о препорученој а не обавезној вакцини, коју ће о трошку државе моћи да приме дечаци и девојчице узраста од девет до 19 година, а пре првог сексуалног односа. Препорука је да се вакцинишу деца од 9 до 14 године и у том периоду је дводозни режим вакцинације. Такође може и од 15 године.  Родитељи могу све информације добити у Дому здравља у Бујановцу .За примање вакцине Гардасил 9 , која је препоручена, потребна је сагласност родитења -  рекла је др Данијела Денчић начелница Предшколског диспанзера.

Докторка Марина Илић специјалиста гинекологије и акушерства је истакла да је превенција јако битна али да је одзив жена у бујановачком Дому здравља јако мали.

-Превенција је јако битна али одзив жена је мали. Карцином грлића материце је на другом месту по учесталости код жена од свих малигних болести и водећи узрок смрти – нагласила је др Илић .

Хумани папилома вирус (ХПВ) је сексуално преносива болест и неки типови су повезани са раком грлића материце.Истраживачи су рекли да је од увођења програма имунизације пре десет година, вакцина скоро у потпуности искоренила случајеве предканцерогеног стања код младих жена.Открили су да је вакцина довела до смањења предканцерогених ћелија у 90 одсто случајева. Учинак овог програма имунизације, како су саопштили истраживачи, премашио је очекивања.Србија је друга по смртности од карцинома грлића материце, а четврта по оболевању од рака који спада у групу оних које је могуће спречити, показују последњи подаци Европске мреже регистара за рак, које је објавило Удружење онколога и гинеколога Србије.

У саопштењу објављеном током обележавања европске недеље борбе против ове болести, наводи се и да од рака грлића материце у Србији годишње умре 600 жена.Представници тог Удружења навели су и да је једини ефикасан и безбедан начин да се спречи ширење и, на дуге стазе, искорењивање овог вируса - вакцина против ХПВ-а као и организовани скрининг на рано откривање рака грлица материце као мера секундарне превенције.Вакцина против ХПВ-а се у свету користи већ скоро 12 година и током праћења вакцинације у земљама које су почеле процес имунизације, уочена је висока безбедност и ефикасност вакцине, па је Светска здравствена организација категорисала вакцину као екстремно безбедну.

 

Оцените овај чланак
(0 Гласова)

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.