Култура

Култура

Културно-уметничко друштво „Коло“ организоваће концерт на тргу у Бујановцу поводом славе Светог великомученика Пантелејмона. Концерт почиње у 20 часова. Данашњи дан се слави поред Бујановца, и у манастирима Светог Пантелејмона у Лепчињцу и Доњем Романовцу и на многим другим местима у Епархији Врањској.

 

Последњи пут измењено уторак, 09 август 2022 11:36

Бујановачко културно уметничко друштво “Коло” данас на Петровдан обележава  90 година постојања и рада.С тим у вези у оквиру традиционалног Међународног фестивала фолклора, КУД “Коло” организоваће на платоу испред  Дома културе “Вук Караџић” са почетком у 20 часова, наступ који прошле године није одржан због короне. Гости манифестције биће фолклористи  из Србије, Бугарске и Македоније

Последњи пут измењено уторак, 12 јул 2022 14:26

На платоу испред Дома културе “Вук Караџић” у Бујновцу малишани из српских и албанских група вртића “Наша радост” отвориће сутра традиционалну манифестацију Бујановачко културно лето. У отварању културног лета учествоваће и њихови старији другари из Музичке школе. Почетак манифестације предвиђен је за 19 часова.

Последњи пут измењено понедељак, 04 јул 2022 09:39

Позоришна представа “На литици”, редитеља Зорана Зарубице, одиграна је  у великој сали Дома културе “Вук Караџић у Бујановцу.

Комад говори о двоје младих, Јулији и Августу, који се боре са осећајем усамљености и покушавају да разумеју живот, а почиње тако што Јулија на чету објављује да жели да се убије, али да не жели да то учини сама. Егзистенцијалистичка романтична драма о двоје младих који траже смисао живота, окупила је мали број љубитеља позоришта, али је оставила снажан утисак на средњошколце који су, након представе, присуствовали радионици на тему менталног здравља.

Представа је инспирисана комадом “Норвешка данас” швајцарског писца Игора Бауерсиме, насталој по истинитој причи.

 

- Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић отвориће   сталну етнолошку поставку Народног музеја у Врању. Пројекте рестаураторско-конзерваторских радова на новој сталној изложбеној поставци финансирало је ресорно министарство износом од милион 400 хиљада динара за конзервацију намештаја. Исти износ одвојен је за конзервацију металних предмета и оружја, као и конзервацију златовеза. Етнолошка поставка, осликава Врање у периоду након ослобођења од Турака. Посетиоци ће моћи да виде и како је изгледало уређење градских соба у том периоду,  као и ношње и различите предмете. Финансијску подршку за реализацију пројекта је, осим Министарства културе, пружио и град.Нова изложба ће бити другачија од претходне. На спрату ће бити проширење за две просторије у односу на ранију поставку. Биће приказан ентеријер градске куће, спаваће собе, трпезарија, кухиња, салони, а у приземљу ће бити представљена сеоска и градска ношња Врања и околине, односно Пчињског округа. Биће представљено нешто и од заната, замишљено је да то буде презентација развоја Врања као градске вароши, занатства, покућства и свега онога што је било у кућама“, објашњава Ива Лаковић, виши кустос етнолог и ауторка изложбе. Радио телевизија Бујановац директно је преносила отварање етнолошке поставке музеја у Врању.

Страна 1 од 2