Састанком са Шаипом Камберијем председник Вучић почео консултације о мандатару Истакнут

Председник Александар Вучић започео је данас консултације о мандатару нове владе састанком са председником Партије за демократско деловање Шаипом Камберијем, као представником Коалиције Албанаца долине.

Камбери је дошао у зграду Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу неколико минута пре 9 сати, за када је и заказан први састанак.

У току дана планирано је да се председник Републике састане и са представницима мањинских листа које су освојиле мандате у Скупштини Србије - међу којима су листа "Заједно за Војводину - Војвођани" и листа "Муфтијин аманет - Странка правде и помирења - Усаме Зукорлић".

Представник Коалиције Албанаца долине Шаип Камбери изјавио је након разговора са председником Александром Вучићем о мандатару нове владе, да тој листи није приоритет да буде у влади, већ је за њих важно да се ради на имплементацији захтева из плана од седам тачака, који је, каже, влада прихватила 2013. године. По завршетку састанка, Камбери је новинарима рекао да пети пут долази на консултације код председника Републике о формирању нове владе, те да су захтеви коалиције, каже, остали стари.

"Наш захтев је и данас уручен председнику да се ради на плану од седам тачака њене реализације, с обзиром да је тај план још 2013. прихваћен од Владе Републике Србије, а кључна тема тог плана јесте економски развој, интеграција Албанаца у државне институције, питање диплома које су непризнате, питање пасивизације агресије, питање употребе увредљивих израза у односу на Албанце, посебно од пежоративног термина Шиптар. Ту су нека кључна питања која значе живот нашим људима", истакао је Камбери.

Према његовим речима, ни интерес ни приоритет коалиције није да буде део нове владе, већ интеграција на нивоу локалних и регионалних институција.

Извор: РТС, Тањуг

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Последњи пут измењено четвртак, 14 јул 2022 10:45

Остави коментар

Уверите се да сте унели све потребне информације означене звездицом (*). HTML код није дозвољен.