Економија

Економија

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара.

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара. (0)

 

Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара. Мали је навео је да ће Србија Законом о дигиталној имовини "погодити право у мету" и да на тај начин жели да иде у корак са светом."Идемо са регулативом целе области. Биткоин, криптовалуте је нешто што се примило у свету, то представља начин финансирања", рекао је Мали.Он је истакао да се тим законом малим фирмама жели омогућити финасирање на алтернативан начин.Мали је рекао да се у овом тренутку не размишља о новом одлагању плаћања пореза и доприноса."С обзиром на привредну активност, да немамо локдаун, да имате могућност да порез и доприносе платите у 24 рате, мислим да је преурањено говорити о томе", рекао је Мали.Он је истакао да држава мора на неки начин да се финансира и да морају да буду исплаћене плате и пензије.Министар Мали је рекао да у највећој кризи на свету Србија показује да је отпорна, да може да реагује и да је њена економија много стабилнија него што су мислили.Мали је навео да у четвртак за 1,7 милиона пензионера "леже" по 5.000 динара.Он је навео и да људи све више имају свест о томе колико је важно да се узме фискални рачун и да се плате порези.

 

 

Данас је ступила на снагу нова Уредба о висини посебне накнаде за подстицај повлашћених произвођача електричне енергије у 2022. години.

То значи да је  накнада за подстицај обновљивих извора енергије, која улази у рачун за струју, са 0,435 динара повећана  0,801 динар по киловат сату и примењују се већ од августа.

За просечану месечну потрошњу од 400 киловата та накнада до сада је била око 150 динара.

Од 1. септембра просечна цена киловат-сата за домаћинства и мале купце биће увећана за 6,5 одсто без ПДВ-а. 

Са поскупљењем од 1. септембра просечна цена киловат-сата биће 8,144 динара већа од постојеће цене, а први рачуни са новом ценом стићи ће у октобру. 

Министарство пољопривреде позвало је фирме да до 28. јула поднесу захтеве за одобрење извоза рафинисаног уља од семена сунцокрета из сопствене производње.

Позив се односи на фирме регистроване за производњу уља и масти ако су реализовале извоз најмање 95 процената одобрене количине уља из дозвола за мај месец.

Укупна дозвољена количина за коју је расписан позив је 4.000 тона.

Уљаре захтев за извозне дозволе подносе електронски, у слободној форми.

Министарство наводи да количина производа за који се подноси захтев не може бити већа од количине производа према стању залиха тог производа, а највише 4.000 тона.

Може бити и више захтева који у збиру не могу премашити то ограничење.

Комисија Министарства провериће захтеве за одобрење извоза, а уколико укупна количина за коју се захтева извоз премашује извозну квоту, пропорционално ће умањити захтеване количине.

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да струја мора да поскупи, те да је то став министарства на чијем је челу, али и Фискалног савета.

Зорана Михајловић каже да нема разговора и договора о висини поскупљења, али да Министарство сматра да је то неопходно.

Спремили смо уредбу за енергетски угрожене купце, да обезбедимо она домаћинства која не могу да плате електричну енергију. Колико год ми желели да не утичемо на инфлацију одржавањем цена електричне енергије, ми тиме директно урушавамо ЕПС", рекла је министарка.

Цена струје ће морати да се повећа, каже министарка и додаје да је то мишљење и Фискалног савета, те додаје да је њихова процена да струја мора поскупети 15 до 20 одсто.

Извор/фото: РТС

Последњи пут измењено уторак, 19 јул 2022 09:18

Данас креће тродневна исплата по 10.000 динара свим запосленима у просвети, образовању и научним институцијама, што је за преко 130.000 запослених укупно 1,6 милијарди динара, изјавио је министар финансија Синиша Мали. Исплата ће трајати  до петка - данас запосленим у школама од посебног интереса, и свима у ученичким и студентским домовима, сутра високо образовање и научне установе, а прекосутра државну помоћ добијају сви  запослени у основном и средњем образовању. Синиша Мали најавио је да ће сутра Влада Србије донети препоруку локалним самоуправама да исплате помоћ запосленима у предшколским установама.  Министар је подсетио да су предшколске установе у надлежности градова и општина, те да је запосленима у некима од њих помоћ већ исплаћена.

Пролеће је право време да унесете неке промене у свој дом и улепшате га новим намештајем. СИМПО је за вас спремио посебну акцијску понуду гарнитура и клик-клак лежајева на попусту од 30 до 40%, која важи до краја априла или док трају залихе.

Акцијску понуду можете погледати на http://www.simpo.rs/assets/simpo_inserter_april_2022.pdf

Поред тога очекују вас и попусти на комплетан асортиман за готовинско плаћање:
- Гарнитуре, клик-клак лежајеви, каучи, кревети, столице, фотеље и табуреи (-15%)
- Плочасти намештај са лагера (-10%)
- Душеци са лагера (-15%)
- Допунски асортиман (-20%).

ПРЕВОЗ
Сва роба купљена у СИМПУ чија је вредност преко 25.000 динара превози се бесплатно до 30 км од салона.

БЕСПЛАТНА МОНТАЖА
Монтажа је бесплатна за сву робу без обзира на њену вредност.

КОНТАКТ
СИМПО салони у Врању налазе се на следећим адресама:
Тржни центар, Париске комуне 1. Контакт телефон салона је 017/432-567. Радно време салона је од 9 до 20 х сваког радног дана, суботом од 9 до 18 х.
КЛУЗ, Стефана Првовенчаног 58. Контакт телефон салона је 017/416-556. Радно време салона је од 9 до 20 х сваког радног дана, суботом од 9 до 18 х.

РАДНО ВРЕМЕ
Радно време салона је од 9 до 20 h сваког радног дана, суботом од 9 до 18 h.

Страна 1 од 5