У току трајања јавног позива за пописиваче преко 40000 кандидата је попунило електронску пријаву. Кандидати се рангирају на основу податка о насељеном месту становања и броја остварених бодова по пријави. 

Ранг-листа пријављених кандидата за пописиваче, по општинама/градовима и насељеним местима, објављује се данас у 16.00 часова на веб-сајтовима stat.gov.rs и popis2022.stat.gov.rs.

За кандидате који се позивају на тестирање познавања рада на рачунару биће објављено време и место тестирања. 

Традиционална манифестација „Дани каранфила 2022“, биће одржана од 12. до 14. августа у Врањској Бањи. Програм почиње у петак, у 08.00 сати, „будилицом“ трубача, док ће у 10.00 сати бити отворен Сајам меда. У 16 сати биће одржано такмичење у спремању старих српских јела, а у 18.00 сати маскенбал за децу. Како је најављено, у 21 сат, на централној бини испред ресторана „Кичер“, почиње концерт Мире Шкорић. Сутрадан, у суботу 13. августа, у 11.00 сати, биће одржан турнир у шаху. Централни догађај, избор за „Мис Каранфил девојче“, почиње у 20.00 сати. Након тога, у 22.00 сата, концерт ће одржати и „Тропико бенд“. Овогодишња манифестација биће завршена у недељу, 14. августа, у 21.00 сат, наступом ди џејева: Ђ Марко и Ђ Деда.

 

Јавно предузеће "Србијашуме" донело је нови ценовник основних производа шумарства - дрвних сортимената. У односу на цене из 2018. године, цене цене различитих сортимената су веће за 15 одсто.
Влада је, такође, забранила извоз одређених дрвних сортимената (као и пелета) за потребе производње чврстих горива на бази биомасе на домаћем тржишту које ће трајати до 1. новембра ове године.

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је држава урадила све да енергије и енергената на зиму има довољно, те да су инвестиције и ефикасније пословање јавних предузећа кључни за будућност енергетског сектора.
 
Михајловић је истакла да је увоз струје преко лета био између 4,5 и 13 одсто, с тим што ћемо је сигурно још увозити и током зиме, кад је већа потрошња, као и угаљ.

Она је објаснила да је обезбеђено снабдевање гасом из уговора са „Гаспромом“ и из складишта у Мађарској, те да у случају поремећаја у снабдевању Србија може да рачуна и на гас из складишта у Банатском Двору, где сад постоје залихе за 50 дана просечне потрошње, а у руском делу за још 29.

Према њеним речима, не можемо да знамо до краја како ће изгледати зима у Европи, али знамо да ће бити тешка и имамо спремне кризне планове како бисмо у случају поремећаја имали довољно енергената и за грађане и за привреду.

Потпредседница Владе је, говорећи о поскупљењу електричне енергије, рекла да ће оно у просеку износити између 280 и 340 динара на просечни рачун.

Она је подсетила на то да је припремљена Уредба о енергетски угроженом купцу која ће омогућити да и они грађани који нису социјално угрожени према критеријумима социјалних установа, али имају ниска примања, имају право на помоћ државе да плате струју, гас или топлотну енергију.

Михајловић је навела да очекује да са свим мерама које је држава донела почетком септембра на тржишту буду довољне количине пелета.

То је, како је указала, важно како би приближно 900.000 домаћинстава која за грејање користе пелет или огревно дрво не би прелазили на грејање на струју, што би био удар на енергетски биланс.

Према последњим подацима Штаба за ванредне ситуациjе у Врању, на ковид 19 тестирано jе 349 особа са териториjе Пчињског округа.

Анализе су показале да су 133 лица позитивна на коронавирус. Од тога 54 су из Врања, 19 из Владичиног Хана, 15 из Сурдулице, по 13 из Буjановца и Прешева, 11 из Трговишта и 8 из Босилеграда.

 

Цариници су 8. августа 2022. године, у сарадњи са полицијом, на прелазу Прешево спречили покушај двоје путника да у памперс пеленама преко границе прокријумчаре златни накит, чија је вредност процењена на преко 2,2 милиона динара. Прекршај је откривен када је на улазној страни овог прелаза за детаљан преглед издвојен аутомобил ''volkswagen passat'' швајцарске регистрације, којим је из правца Македоније ка Швајцарској путоваo млађи брачни пар. Мада су рекли да немају ништа за пријављивање, цариник је приликом контроле аутомобила, испред сувозачког седишта пронашао торбу, у којој се, између осталог, налазило и једно неотворено паковање памперс пелена. Његова неуобичајена тежина изазвала је сумњу да је у њему нешто сакривено, што се убрзо испоставило као тачно, јер је у неколико пелена пронађено скоро пола килограма златних огрлица и наруквица са дукатима ''Франц Јозеф'', као и ланчића и прстења. Како вредност откривеног накита премашује трећину вредности возила, судском одлуком је поред злата трајно одузето и возило, процењено на преко милион динара.

Извор/Фото: Управа царине

Културно-уметничко друштво „Коло“ организоваће концерт на тргу у Бујановцу поводом славе Светог великомученика Пантелејмона. Концерт почиње у 20 часова. Данашњи дан се слави поред Бујановца, и у манастирима Светог Пантелејмона у Лепчињцу и Доњем Романовцу и на многим другим местима у Епархији Врањској.

 

Последњи пут измењено уторак, 09 август 2022 11:36

Припадници саобраћајне полиције у Врању и Прешеву искључили су из саобраћаја двојицу возача који су возили под дејством алкохола, од којих је један изазвао саобраћајну незгоду.Тридесетседмогодишњи мушкарац из околине Врања, возећи „опел“ са 2,32 промила алкохола у организму, слетео је с пута и ударио у паркирани „цитроен“.Полиција у Прешеву зауставила је тридесетпетогодишњег мушкарца из овог града који је управљао „цитроеном“ са 1,38 промила алкохола у организму.Возачима је одређено задржавање до 12 сати и против њих су поднете прекршајне пријаве.

У бази „Југ“ и на полигону „Боровац“ код Бујановца у току је колективна обука пешадијске чете Војске Србије за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану. 

Ради достизања захтеваног нивоа спремности, након завршене индивидуалне обуке, припадници пешадијске чете сада, уз помоћ инструктора из Центра за обуку јединица за мултинационалне операције, пролазе свеобухватне припреме за реализацију задатака који их могу очекивати у међународном окружењу.

Програмом обуке предвиђено је увежбавање тактика, техника и процедура за извршавање задатака јединице у зони операције, као што су контрола масовних окупљања, успостављање контролних пунктова, реализација пешачких и комбинованих патрола, евакуација рањених и повређених и поступање у случају наиласка на неексплодирана убојна средства. 

По завршетку ове фазе обуке, припадници пешадијске чете реализоваће вежбу евалуације, на којој ће бити проверене обученост и интероперабилност јединице за учешће у мировној операцији.

Војска Србије у мировној мисији Уједињених нација у Либану ангажује јединицу ранга пешадијске чете од 2013. године, а тренутно се у зони ове операције налазе и наши штабни официри, вод за заштиту снага и елемент националне подршке.

Ковид пресек

август 09, 2022

Према последњим подацима  Штаба за ванредне ситуације Града Врања, на ковид 19 тестирано је 479 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да је 191 лице позитивно на коронавирус. Од тога 82 су из Врања, 31 из Сурдулице, по 22 из Бујановца и Владичиног Хана, 19 из Прешева, 9 из Босилеграда и 6 из Трговишта.

Страна 1 од 75